ÅRSSKRIFT 2005 TRAKTOR ALLIS CHALMERS

ÅRSSKRIFT 2005 TRAKTOR ALLIS CHALMERS

Svigerfar til Torleiv Bjerland kjøpte den første traktoren i Øvrebø

Veterankjøretøy:

Veterankjøretøyet som vi presenterer i år er en jordbrukstraktor av merket Allis Chalmers, modell usikkert, men før 1941.

Det var Olav Øvrebø som i 1941gikk til det den gang dristige skritt å kjøpe seg en ny traktor. Han fikk ordnet finansene ved hjelp av Kreditbanken for Sørlandet i Kristiansand som lånte han penger. Hvor mye traktoren kostet er noe usikkert, men Torleiv Bjerland, som har traktoren nå, husker at en nabo fortalte at Olav hadde betalt 8000 kroner for vidunderet. Om dette virkelig kan være riktig, så må det ha vært et økonomisk løft av dimensjoner når en tenker på den verdien pengene hadde den gang.

Årsmodellen er altså usikker fordi Olav kjøpte traktoren i 1941 og den kom fra Amerika hvor den ble produsert. Det er vel usannsynlig at den er blitt produsert og eksportert under krigen, og den har derfor trolig blitt produsert tidligere.

Men traktoren ble mye nyttet og det er nok flere som kan huske at Olav ikke bare arbeidet med den for seg selv, men dro rundt i bygda og gjorde våronn-arbeide for flere. Men etter en tid ble den solgt til Jens Røstad som hadde den en tid før han solgte den til en kar i Mandal. Det var der Torleiv fant den igjen og ville gjerne kjøpe den tilbake. Men eieren hadde ingen tanke om å selge den, og det var først da Torleiv fortalte historien om den at mannen ombestemte seg og solgte den tilbake til den gården den først kom til for 3000 kr. Og sin pensjonstid har den nå fått på Vårheim. Opprinnelig startet en den med bensin, og når den så var blitt varm koblet en over til parafin som var billigere å bruke. Den er i god stand og starter villig, men dagens behov for trekkraft er den ikke i stand til å mestre, så den står bare til stas og nyter pensjonisttilværelsen.

Litt om merket Allis Chalmers:

Allis Chalmers startet sin beskjedne virksomhet i 1847 og de første produktene var møllesteiner. I 1979 hadde firmaet vokst til å bli en av de viktigste maskin- og traktorfabrikanter i USA. Foruten møllesteiner produserte de flyttbare møller, vannhjul og mye mere.

I 1869 begynte de å lage dampmaskiner og de ble kjent for å lage den største amerikanske centrifugal-pumpe i 1884.

I 1901 ble Allis Chalmers Company til ved at Edward P. Allis Co, Fraser and Chalmers Company og Gates Iron Works gikk sammen til et selskap. Den første landbrukstraktoren ble laget i 1914. Produksjonen vokste og fra 1928 ble en serie med traktorer produsert. Det var da Allis Chalmers bestemte seg for å fokusere produksjonen av traktorer til små og mellomstore gårder og de konstruerte maskiner med en helt ny fasong, at de ble en av de mest populære traktorer som noen gang er produsert. Traktoren med typebetegnelsen WC ble først produsert som en prototype i 1933. Snart fulgte modell B som ble svært populær. Den neste i serien var modell C som kom på markedet i 1940. Den ble etterfulgt av Allis Chalmers CA traktor i 1950, WD i 1948 og Allis Chalmers WD45 i 1953. Siden har Allis Chalmers fortsatt med å modernisere og videreutvikle sine traktorer fram til vår tid.

PS: Ut fra dette kan Torleiv’s traktor være av type C, som altså kom på markedet i 1940, men det er kanskje like trolig at det er type B som var svært populær og ble produsert fram til ca.1948.

kristoffer