ÅRSSKRIFT 2014 – Torfinn Hageland: Bruleheia del 4

ÅRSSKRIFT 2014 – Torfinn Hageland: Bruleheia del 4

I Kristiansand hadd Ola Bruleheia tre omgangsvenner som tok seg mye av han. Det var Anders L. Ilebekk (utpantningsbestyrer, seiner pensjonistarbeider hos fillemannen Nils Rønning), Ludvik Ilebekk d.e. (grosserer) og Tarald Metveit (disponent i Lekterkompaniet). Alle de tre kom fra fattige kår i bygder på Agder, men hadde slått seg opp i byen. De glemte aldri oppvekstbakgrunnen sin og ville gjerne hjelpe bygdefolk som hadde det vanskelig. Alle tre var med i BUL, og det kan tenkes at Ola Bruleheia spilte til dans der. Det var Anders som blei kjent med Ola hos fillemannen. Anders hjalp til hos fillemanne og Ola solgte varer til fillemannen. Anders var bror til Ludvik, de var fra Homsteanunder Ilebekk i Øvrebø- Tarald Metveit var fra Bygland. Ludvik bodde i samme hus som Tarald, Vestre Strandgate 44. Det var et digert hus som nå stær på fylkesmuseet.

Ola Bruleheia var nesten daglig gjest hos familien Ludvik Ilebekk d.e. Han måtte sitte på en fast stol ved ovnen («Ola sin stol»). Det var fordi han likte varmen, og det var fordi han alltid bar så skitten, og det oste piperøyk av han. Han røykte Karva Blad som lukta sterkt. De ville ikke at han skulle sette seg på de andre stolene, for det satte seg vond lukt i møbelstoffet etter han.

Han hadde et godt lag med barna i familien Ludvik Ilebekk d.e., han hadde en lun humor og ei underholdende fortellerglede. Han fortalte regler og eventyr for dem, han kunne eventyra utenat, han fortalte eventyra på gamlemåten og han dramatiserte de, En gang underholdt han en hel ungeflokk som satt på kjellerlemmen og hørte på. Han likte å komme til fødselsdager og mintes alle fødselsdatoene. Han hadde evnen til å «se» hvert enkelt barn. Han gav barna ting han hadde funnet på byen – en strikk, enkam, noen blomster. Barna hadde streng beskjed om å aldr ete noe av det de fikk av han, men levere det til mor på en diskré måte.

Ludvik Ilebekk d.e. var gift med Olga født Bjærum i Hægebostad. Olga kjøpte Bjørkehaugen på Bjærum, et lite småbruk som faren hennes eide eide utenom gårdsbruket sitt. Familien Ludvik Ilebekk d.e. tok med seg Ola Bruleheia dit på sommerferie. Ola Bruleheia slo heile innmarka med ljå, enda han var gammel, og det blei de veldig imponerte over. Han vaska seg nede ved Bjærumsåna med å tømme hele vaskevannsfatet over seg.

Familien Ludvik Ilebekk d.e. henta Ola Bruleheia hver jul for at han skulle feire jul sammen med dem i byen.

Lars